Vad betyder hälsa för dig?

Här om dagen fick jag två frågor ställda till mig i en intervju som jag var med i. Den ena frågan var: Vad betyder hälsa för dig? och den andra frågan var: Om du kan ge någon ett tips på hur de kan förbättra sin hälsa, vad skulle du ge för tips då? Det var inte så lätt som man kan tro att svara på dem frågorna bara så där från ingenstans. Man vill ju ge ett riktigt bra svar till sådana frågor. Nu har jag haft ett par dagar på mig att fundera på svaren jag gav så jag tänkte dela med mig om hur jag ser på dessa 2 frågor. Jag börjar med den första frågan:

Vad betyder hälsa för dig?  

Välbefinnande Ja ordet hälsa, det ordet innefattar så otroligt många saker för mig. Uttrycket hälsa är ett väldigt brett uttryck men för att inte behöva skriva en bok här och så är hälsa, för mig i alla fall, lika med välbefinnande. För mig går hälsa och välbefinnande hand i hand. Det handlar inte bara om kost eller bara om träning utan hälsa miste man se på ur ett hallhets perspektiv. För mig handlar det om välbefinnande på alla nivåer i livet. Hälsa betyder att man tar hand om sig själv både på insidan och på utsidan. Hälsa är att leva sunt och att vara en sund människa och att tänka sunt. Hälsa för mig är att ha livskvalitet

Stress Hälsa för mig är att inte stressa! Stress är lika med katastrof i kroppen. Då menar jag inte att man stressar och har bråttom iväg någonstans utan den där inre bitande stressen. Mycket kan man inte göra något åt. Vi hamnar då och då i stressfylld situationer som kan vara både kortvariga och långvariga. Sånt är livet. Men man kan göra en hel del själv ändå. Man kan andra sättet man ser på saker och ting. Ser man saker på ett positivt sätt eller på ett negativt sätt? Ältar man saker om och om igen eller försöker man göra det bästa av situationen och gå vidare?

Om man hamnat i en stressig situation, vare sig det är på skolan, på jobbet eller i privatlivet, hur hanterar vi det? Finns det något jag kan göra åt saken? Kan jag reparera skadan eller måste måste jag kapa banden och gå vidare? Finns det något jag själv kan förbättra i min egna personlighet för att göra situationen lättare att hantera? Det är den inre stressen som är skadlig och man måste vända sig inåt för att ta reda på hur man får bort den stressen

Kost Jag försöker att äta så helt och rent och ekologiskt som möjligt. Jag följer ingen diet. Jag personligen anser att dieter medför en stress och att de inte är hållbara för de flesta människor. Jag försöker istället tänka på att äta saker som är bra för mig. Ger det här mig näring? Hjälper det mig eller stjälper det mig? Äter jag en viss mat eller utesluter en viss mat bara för att eller gör jag det för ett större välbefinnande? Är det bra för mig på ett helhetsperspektiv? När det gäller kosten kan det ibland vara stressande att alltid tänka på att äta hälsosamt och nyttigt men jag försöker istället se på livsmedlet som vad det kan tillföra min kropp. När man inser hur lite näring man får av vissa livsmedel så är det en slags "turn off " och man blir inte lika sugen längre. Men med det sagt så betyder det inte att man inte lyxar till det någon gång då och då.

(Eftersom jag har MS så vet jag att en antiinflammatorisk kost är något som hjälper mig att hålla mig skov fri och därför väljer jag att utesluta viss mat som tex mjölkprodukter p.g.a mjölkproteinet som inte är bra för dem med en autoimmun sjukdom. Här väljer jag dock att ha balans. Någon enstaka gång då och då är det ok att släppa på tyglarna lite. För åt jag 100% dåligt. Nu äter jag 90% bra och 10% dåligt. Man måste ha balans. Kom ihåg-ingen stress!)

Träning

Jag älskar att träna! Jag mår fysiskt och psykiskt bra av att träna. Jag försöker att träna så mycket jag kan och hinner men det får aldrig bli ett tvång. Jag måste älska vad jag gör annars måste jag se över vad jag håller på med. Tränar jag bara för att jag sagt att jag ska träna, slaviskt går jag till gymet och utför det jag sagt att jag ska utföra? Eller älskar jag fortfarande träningen? Återigen så måste man ha balans

Lyssna på kroppen Att vara hälsosam är också för mig att lyssna ordentligt på min kropp. Vad säger kroppen mig? Orkar den? Är det ursäkter som håller på att ta över mig eller behöver kroppen faktiskt en paus? Ger jag min kropp semester någon gång eller nöter jag på bara för att visa att jag minsann inte är slö?

Säg nej Hälsa är att ibland bara säga nej. Nej jag orkar inte, nej jag vill inte, nej jag ska faktiskt bara vara hemma och inte göra någonting eller bara göra det som faller mig in. Hälsa för mig är att ta en paus, en time out och fråga sig själv om det jag gör just nu är hållbart. Är jag glad, är jag nöjd, vad kan jag göra bättre?

Ja det här var mina "2 cents" om vad hälsa betyder för mig. När jag väl har lagt upp det här inlägget kommer jag säkert att komma på en hel del till. Det här är bara det jag personligen har lärt mig under min viktminksningsresa och vad ordet "hälsa" har kommit att betyda för just mig. Jag hoppas dock att du som orkat läsa igenom det här har funnit något användbart, något du kan ta med dig i ditt liv för att förbättra din livskvalitet - din hälsa!

Håll utkik för ett inlägg med den andra frågan: Om du kan ge någon ett tips på hur de kan förbättra sin hälsa, vad skulle du ge för tips då?

Gillar

Kommentarer