Utvärdering av vegan kost

Utvärdering av vegan kost

Tänkte att jag skulle göra en liten utvärdering av vegan kost. Som ni kanske vet så har vi ätit vegan kost till 90%. Det har vi nu gjort i ca 1,5 månad. Med 90% menar vi att all mat vi äter hemma är vegan kost men om vi blir bortburna så äter vi det som serveras. Det har vart både förvånansvärt lätt och och lite svårt ibland. Ja både och faktiskt.

Smakrik vegan kost

Det har vart lätt därför att äta en vegan kost ju faktiskt är så grymt gott! Inte trodde jag att äta så mycket grönsaker kunde vara så gott i längden! Men det är nästan som om det bara blir godare och godare. Man vågar prova nya saker och man blir mer bekväm i att använda olika ingredienser tillsammans som man kanske inte annars trodde passade ihop. Maten är väldigt smakrik också. Något jag hade fått om bakfoten. Trodde innan att vegan kost var ganska tråkigt. Som om man vore en kanin som bara knaprade på morötter hela dagarna typ! Tror vi bara ätit morot kanske 2 ggr under den här 1,5 månaden som vi försökt oss på med en vegan kost.

Planering är A och O

Det enda som jag kan tycka är jobbigt är att hela tiden komma på något nytt. Det blir ju mer så i början när man inte är van. Men nu sakta men säkert så börjar vi få in en rutin där jag har några "to go to meals" som jag kan luta mig tillbaka på. Ibland har man inte så mycket tid eller fantasi att komma på nått nytt att laga. Då är det bra att man har sina favoriter för då kan man planera in att göra dem på stressiga dagar.

Som i dag tex så har jag två träningspass som jag har inbokat. Jag har inte mycket tid där emellan och då vet jag redan sen förra veckan att ja men på måndag lagar jag det här. Sen på någon annan dag där jag har mer tid så experimenterar jag lite mer och provar nya goda recept som jag hittat online eller i någon tidning. Jag tror det viktigaste är att man innan man går över till en sån här kost är att man bestämmer sig att hur svårt det än blir att komma på nått nytt eller att äta veganskt så ska man hålla sig till det no matter what.

Jag brukar för att underlätta det för mig själv, och för min stackars man hehe, att planera i huvudet åtminståndet på ett ungefär vad jag har lust att äta på olika dagar under veckan. Oftast vet man hur vissa dagar kommer att se ut. En del dagar är mer stressiga än andra, vissa jobbar jag natt och då behöver jag ha med mig extra mat och vissa är lugna. Då brukar jag tänka att vad passar för vilka dagar och då går det betydligt lättare att hålla sig till sin plan.

Barn och vegan kost

Min sista eloge går faktiskt till mina barn! De har vart såååååå duktiga med alla dessa grönsaker vi har ätit. Jag tror mycket beror på att innan vi bestämde oss för att äta 90% vegan kost så satt vi oss ner med ungarna och pratade med dem om varför det är så bra att äta mer grönsaker än vi gjorde innan. Vi skrämde dem inte eller så utan förklarade helt enkelt fördelarna med det hela och de köpte den biten. Jag är förvånad att min äldsta på 11 som älskar allt som är ohälsosamt ens gick med på det. När vi hade samtalet med han så trodde jag att vi skulle få stora protester men han bara: Jaha ja men vi kan väl prova då! Vi höll på ramla av stolarna när vi hörde han vara så positivt inställd till ett hälsosammare leverne!

Många gånger har de till och med utbrast och sagt hur mycket det tycker om maten utan att jag ens behövt fråga dem och det har ju vart extra roligt! Som mamma får man ju vara lite smart. Ibland när det vart extra mycket grönsaker i maten så har jag lagt grönsakerna under tex riset eller pastan så att dem ser riset eller pastan mer än vad dem ser grönsakerna. Moahaha ;)

Sötsuget är borta

En annan rolig sak som jag själv upplevt är att jag helt plötsligt har NOLL sötsug! Ibland nån gång kan min hjärna vilja ha något men det finns inget sött som jag gillar längre. Jag kan försöka komma på precis vad som helst i chokladväg men inget duger, inget är gott. Någon gång har jag tagit mig en choklad bit eller nått men efter jag ätit den så tycker jag bara att fy det här var ju totalt onödigt! Ungarna frågar inte heller efter sötsaker något mer under veckan. Många gånger glömmer dem av att be om lördags godis också. Kan verka tråkigt men hellre det än att vara slav under socker och inte kunna bestämma över sina egna val!

Träning och vegan kost

När det gäller träningen och hur mycket eller lite energi jag har för ett aktivt liv så måste jag faktiskt säga att det snarare är lättare att träna på en vegan kost än vanlig kost. Jag känner mig lättare, inte lika nertyngd om man säger så. Jag har även mer energi och ork. Även mer mental ork. So far so good and better than before!

Jag måste säga att efter 1,5 månad så har jag inget annat än positiva saker att förmedla i min utvärdering av vegan kost! Med planering så går det riktigt bra måste jag säga! Jag är så glad att jag vågade ta steget och prova i alla fall! Jag hoppas att jag har kunnat fresta er lite med bilderna!

Gillar

Kommentarer