Trendigt nytt gryn

Titt som tätt dyker det upp nya spännande gryn i matbutikerna. Gryn som förr i tiden inte var lika kända här i västvärlden som couscous, matvete och quinoa är nu en vardagsvara hos de flesta svenskar. Men då och då kommer det nya spännande gryn ut på marknaden. Nu har det kommit ett nytt trendigt gryn som heter FREEKEH! Ja jag bara älskar det namnet! Det uttalas ungefär som 'free-kah' på engelska i alla fall men jag kommer att kalla detta gryn mer för 'free-kaay' ;)

Detta gryn har tydligen redan nått kulinarisk stjärnstatus i väst med hjälp av trendiga kockar. Det är kanske nytt för oss i västvärlden men det har varit vardagsmat i många länder i mellanöstern sedan urminnes tider. Grynet är väldigt näringsrikt och sägs innehålla mer mineraler, proteiner och fibrer än ris, pasta, couscous och quinoa!

Om man jämför freekeh med quinoa som många hälsomedvetna människor anser är supernyttigt så vinner faktiskt freekeh över quinoa hälsomässigt. Freekeh har mer protein och dubbelt så mycket fibrer än quinoa och det håller än mätt betydligt längre vilket ju är super om man vill gå ner i vikt tex. Freekeh har dessutom ett lågt glykemiskt index och den är packad med järn, kalcium och zink och detta supergryn fungerar även som en probiotika för den främjar tillväxten av de goda bakterierna i magen. Det enda negativa är att Freekeh inte är glutenfritt då det är ett slags vete korn.

Freekeh ska tydligen finnas i välsorterade hälsobutiker. Än har jag inte hittat det men jag kommer definitivt att återkoppla när jag hittat det och lagat det. Håll utkik efter en Freekeh recension.

Har någon utav er läsare provat på det? Skriv gärna en kommentar och berätta vad ni tyckte!! Det skulle vara intressant att läsa era recensioner av Freekeh!! Trevlig helg på er!

  Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
// <![CDATA[ var hr_currentTime = new Date(); var hr_timestamp = Date.parse(hr_currentTime.getMonth() + 1 + "/" + hr_currentTime.getDate() + "/" + hr_currentTime.getFullYear()) / 1000; document.write(''); // ]]>

Gillar

Kommentarer