Träna dig smart

Satt och läste ett gammalt nr av Women's Health på jobbet i går natt och där fanns det en mycket intressant artikel om att man kan träna sig smart. För att göra en lång artikel kort så ska jag försöka summera det viktigaste som stod där. Uttrycket "en sund själ i en sund kropp" är kanske något som vi har hört förut eller kanske något i den stilen i alla fall. Artikeln började med dessa ord:

"Vill du bli smartare? Få bättre minne? Boosta din koncentrationsförmåga, mota bort stress och depression? Ja då är det bar att dra på träningsskorna. Modern forskning pekar på att du kan forma din hjärna genom fysisk aktivitet"

Svaret på dessa frågor är väl ändå ett ringande ja! Vi som tränar ofta kan garantera att man mår så mycket bättre efter fysiskt aktivitet. Många som innan har känt sig nedstämda har efter att de börjat träna regelbundet mått mycket mycket bättre och det vet jag många som är villiga att skriva under på det! Dagens hjärnforskning (det kommer faktiskt ut en ny studie var fjärde minut, året runt!!) har gett oss helt nya möjligheter att förstå hur hjärnan fungerar. I dag kan vi med hjälp av magnetröntgen studera hur hjärnan fungerar på levande människor var av förr i tiden så kunde man bara undersöka hjärnan på avlidna personer. Nu kan vi lyfta på locket och se vad som händer på människor som tänker, känner och tränar i realtid.

Vad forskarna har kommit fram till vid alla studier är att blodflödet i hjärnan blir bättre när man tränar och man får bättre kopplingar mellan olika delar i hjärnan vilket i sin tur innebär att hjärnan arbetar mer effektivt och man får dessutom fler hjärnceller. Summa summarum är att träning ger fler hjärnceller hur otroligt det än låter! När man tränar bildas det nya hjärnceller hela tiden, framför allt i minnescentrat, men träningen gör också att det går mycket snabbare att bilda dessa nya hjärnceller. Flera studier har även visat på att fysiskt aktiva människor gör bättre ifrån sig på olika IQ-tester. Men med det sagt så har forskningen kommit fram till att det inte är antalet hjärnceller som gör oss smarta.

Så vad är det då som gör oss smarta! Det finns tydligen flera svar men ett utav svaren är att hjärnans närmiljö blir bättre när man är fysiskt aktiv. Hjärnan bokstavligen badar i en lösning inne i huvudet, en lösning som påverkas på olika sätt av tex blodtryck och blodsocker. Kopplingarna i hjärnan blir bättre om man är fysiskt aktiv. Om man jämför en person som tar hand om sin kropp, inte dricker för mycket och inte röker o.s.v jämfört med en som dricker och röker mycket, så fungerar kopplingarna på den mer hälsosamma personen mycket bättre. Artikeln poängterade att "det viktiga är att du förstår att det är du som påverkar hur din hjärna mår. Det är inte medfött och förutbestämt"

Men hur är det då med barnen?

Artikeln tog också upp vikten av att man rör på sig under lågstadieåren. Dels är det viktigt då för hjärnans utveckling i den fasen men dels också för att det är då vanor sätts för resten av livet. Forskning har visat att barn som rör på sig presterar bättre i teoretiska ämnen. Det handlar inte om att bli bra på sport utan om att barnens huvuden ska fungera så ut och motionera ungarna! Jag ska definitiv se till att mina pojkar aktiveras oftare!

Så vilken träning blir man smartast av? Satsa på flåset! Det räcker tyvärr inte med att pumpa vikter om man vill bli smart om man inte får upp pulsen ordentligt samtidigt. Det är därför att det är när pulsen går upp som mekanismerna i hjärnan drar igång. Om man bara styrketränar så bör man då lägga in ett konditionspass då och då eller lägg till övningar till din styrketräning som gör att du får upp flåset mellan setsen.

Vill du läsa artikel i sin helhet så finns den i Women's Health nr 04 höst 2016

  • Alla

Gillar

Kommentarer