Supermat del 2

 
 

Ja, då var det dags för Supermat del 2 som är den andra och sista delen i min lilla miniserie Supermat som handlar om just enkla grönsaker och frukter som vi hittar i våra helt vanliga livsmedelsbutiker eller varför inte helt gratis i skogen och som verkligen är riktig supermat. Det är ju så populärt med allt som heter supermat, superfood, superfruits och superbär men det kan ju kosta en hel del. De livsmedel som jag tar upp i denna miniserie är betydligt billigare men lika, om inte, nyttigare och kraftfullare än de dyra alternativen. Om ni inte läst del 1 så kika gärna in på Supermat del 1 för här kommer i alla fall del 2:

 

-Paprika - för hjärnan

Forskare har i flera studier sett at nikotin faktiskt skyddar neuronerna i hjärnan från att angripas av parkinson. Men det är ju inte speciellt hälsosamt att börja röka och det är inget som rekommenderas. Däremot har forskare börjat titta på naturliga alternativ, till exempel paprika, aubergine och tomat. Alla dessa grönsaker innehåller nämligen nikotin men i en mindre mängd än cigaretter. I ett utav studierna så framgicks det att en hög konsumtion av paprika faktiskt kunde kopplas till en minskad risk för parkinson! Resultatet visade att de som äter paprika minst två gånger i veckan löper en 30 % lägre risk att drabbas!

 

-Gröna bönor - på topplistan

Under den mörka årstiden är det extra viktigt att i får i oss D-vitamin via kosten. Många tror att laxen är den överlägset bästa källan till vitamin D MEN faktum är att 100 gr kantareller faktiskt innehåller uppemot 3 gånger så mycket D-vitamin som samma mängd lax! Även trattkantareller, både färska och torkade, är rika på D-vitamin. En extra bonus är att kantarellerna faktiskt innehåller färre kalorier per 100 gram än broccoli - 26 mot 35 kalorier.

            -Kantareller - vitaminvärsting
 

Förra året korade Livsmedelverket, gröna bönor, som en av de fem nyttigaste grönsakerna. Det man tittat och tagit hänsyn till är hur mycket fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter de olika grönsakerna i studien har. Se till att alltid ha med gröna bönor genom att slänga ner dem i en sallade, till maten eller i grytor

Och den ultimata extra poängaren - kantareller kan man plocka gratis i skogen!!

     
Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
//
  • Alla

Gillar

Kommentarer