Supermat del 1

 

Det pratas ganska mycket om supermat och superfruits och superbär och super allt. Men för att få del utav all den här supernyttiga supermaten så behöver man faktiskt inte spendera allt man har i plånboken. Det finns en massa bra supermat i din livsmedelsbutik som man kan köpa för en betydligt billigare peng. Man kanske inte tänker på dem som supermat men jag har nu tänkt att starta en liten miniserie till i 2 delar som handlar just om vad du kan hitta i grönsaksdisken och som faktiskt är supermat. I denna lilla miniserie så kommer ni att få lära känna 3 grönsaker åt gången. Ni har säkert en massa egna goda recept som ni kan använda dessa grönsaker i så det är bara att låta fantasin flöda......annars har man alltid google till hjälp ;)

Först ut:  

Selleri - cancer bekämpare

Blekelleri är så mycket mer än bara dekoration i en smoothie eller uppe på mat. Den innehåller nämligen en antioxidant som heter apigening och den skyddar mot cancer i bukspottskörteln. Forskare har även gjort djurförsök med höga doser av apigeninmot bröstcancer och det visade sig då att just tillskott i höga doser inte var effektivt utan man måste alltså få i sig apigeninet i naturlig form för att det ska visa sig vara ett skydd och bra för hälsan. Så nästa gång du hittar selleri i din drink, se till att tugga i dig den också!

 

Lingon - ger superskydd

Många känner redan till att lingon är ett riktigt superbär. Mest känd kanske den är för att den lindrar urinvägsinfektioner men lingonet har även visat sig vara ett skydd mot diabetes. Forskning har visat att lingon kan skydda våra blodkärl mot fet mat. Man kunde bland annat se att de som åt mycket lingon höll vikten bättre och hade lägre blodsockernivåer och bättre kolesterolvärden. Forskarna tror att det är att tacka lingonets lyfenoler som är en grupp av antioxidanter som skyddar våra celler från att härskna och åldras i förtid. Ingen lust att bli gammal? Lingonladda alltså!!

Extra bonus? Dem finns gratis i skogen!!!

 

Grönkål - den nya broccolin

Det är på den senaste tiden som grönkål har blivit poppis. Annars har den nästan bara synts på julbordet. Men nu är det hög tid att låta grönkålen vara med på middagsbordet året om. När det kommer till hälsan så är grönkålen faktiskt mer näringstät och mättande än broccoli. Den är framför allt rik på järn, kalium, och vitaminerna A och C.

Plus i kanten - väldigt kalorisnål!

Det var dem 3 som ni skulle få fördjupa er idag. Håll utkik efter del 2 där ni får fördjupa er i 3 grönsaker till!

Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
//
  • Alla

Gillar

Kommentarer