Supermat - kål

 

Ja det är ju väldigt populärt det här med supermat i olika former. Allt från konstiga pulver till alger till bär till vanliga grönsaker. Vi är ständigt på jakt efter den senaste nyttigheten efter den andra. Det roliga är att de flesta olika sorters supermat är ju faktiskt det som vi alltid har ätit som tex broccoli, hallon, nypon etc. Problemet är att vi inte ätit tillräckligt av dem!

Idag tänkte jag berätta lite om en supermat som inte bara är supernyttig men också superbilllig vilket vi gillar och det är inget mindre än kålen! Så enkelt kan det faktiskt bli! Oavsett vilken typ av kål du lägger på tallriken, vare sig det är grön, svart, vit eller röd så är det en riktig supermat som är en bra smalmat med extra mycket näring! Hela familjen av olika kålsorter är ovanligt näringstät men ändå väldigt kalorifattig och därför gillar jag att ha någon sorts kål i min mat varje dag. Idag tänkte jag djupdyka i 5 sorters kål så vi kan lära känna dem lite bättre:

VITKÅL:

Vitkålen är en nästan bortglömd favorit. Den ger ett bra tillskott av fibrer Vitamin C, kalium och folat. Det är e superbra budgetmat som verkligen mättar mycket, får igång magen och hjälper en att hålla koll på midjemåttet.

Tips! Vitkål är en anrik gammal läkeväxt. Använd den som omslag på värkande leder

 

GRÖNKÅL:

Grönkålen håller på att ta över broccolins plats på hälso-prispallen. Även den är full av nyttigheter, bl.a fibrer, järn, vitamin C, A och K och detta är bara en bråkdel av alla nyttigheter grönkålen besitter. Dessutom odlas den i Sverige så ur miljöperspektiv är den ett bra val också. Dessutom är den väldigt lättodlad så har du en egen trädgård lyckas du lätt med att odla egen grönkål.

Tips! Använd den som en ingrediens i en smoothie eller som ett tillägg i en soppa. Man kan även göra supergods chips på dem. Läs mer om hur man gör under svartkålen.  

RÖDKÅL:

Inte nog med att den är så otroligt vacker men den är ju också supernyttig! Smaken påminner om vitkål men den röda färgen signalerar att den är något nyttigare faktiskt. Rådkålen slår faktiskt vitkålen i mängden folat och vitamin C! Dessutom hjälper den också magens nyttiga bakterier att frodas. Därför är både vitkålen och rödkålen stora favoriter när det gäller fermenterade grönsaker. Ett annat inlägg ni måste hålla utkik efter!!

Tips! Rödkål lyfter de flesta sallader både när det gäller färg och smak. Strimla och blanda i en sallad så har du precis "kryddat" salladen med extra nyttigheter. Lättare än så blir det inte!      

BRYSSELKÅL:

Brysselkålen fullkomligen kryllar av C vitamin och B vitaminet folat som är särskilt viktigt för kvinnor i barnafödande ålder. Men folat är även bra för alla andra för folat är nämligen bra för huden och minnet. Vill vill väl alla se unga ut och komma ihåg mer! Intressant att veta är att i en svensk studie kom det fram att barn som får i sig mycket av folat presterar mycket bättre i skolan. Dessutom är brysselkålen också rik på hjärtvänligt kalium och järn.

Tips! Har du svårt för smaken av brysselkål? Koka först upp dem snabbt och stek sen brysselkålen i klyftor för då smakar den mindre. Fryst brysselkål smakar även mindre bittert än färska.

    SVARTKÅL:

Svartkålen är inte lika vanlig men jag hoppas att den blir mer vanlig nu efter ni läst detta! Svartkålen beskrivs som en blandning mellan grönkål och savojkål. Den är i alla fall sprängfylld med hälsobringande svavelämnen, mättande fibrer och vitaminerna K, C och A, precis som storasystern grönkål. Man kan så svartkål mitt i sommaren och skörda ända in i vintern.

Tips! Man kan lätt göra chips av både svartkålen och grönkålen. Riv i bitar, skvätt över olivolja och salt, rosta i ugnen i 5-10 minuter på 225 grader.

 

Som sagt så var detta bara 5 olika kålsorter men det finns ju så många fler att välja mellan. Till kålsläktet hör även kålrabbi, ruccola, salladskål, pak-choi, mizuna och fler.

Ibland vet man att något är nyttigt men kommer inte riktigt ihåg varför eller vad man ska göra med det så jag hoppas i alla fall att du blivit lite inspirerad till att använda vår mycket enkla, billiga och supernyttiga supermat lite mer ofta. Din kropp kommer att tacka dig! :)

Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
//
  • Alla

Gillar

Kommentarer