Stress = Extra känslig för sött

 

I dagens "visste du att" kategori tänkte jag ta upp ämnet stress. Det har väl inte undgått någon att stress inte är bra för kroppen på något sätt men här ska ni få ytterligare ett skäl till varför man ska ta och stressa ner.

En ny amerikans forskning har kommit fram till att när man känner sig stressad, när det är mycket i livet helt enkelt, då blir ens smaklökar extra känsliga för söta smaker! Ja, precis; Stress = extra känslig för sött = mer choklad i munnen = mer fett på kroppen!

Så här ligger det till:

De smaklökar som reagerar på sött påverkas av ens hormoner. GC eller glukokortikoider, är en grupp stresshormoner som har visat sig påverka just de smaklökar som reagerar på söta smaker. När vi är stressade aktiveras de smaklökarna som då också blir extra känsliga för sött! De amerikanska forskarna som ligger bakom studien menar på att det här kan vara förklaringen till att vi så gärna tröstar oss med choklad och andra sötsaker när vi känner oss ur balans.

De gjorde dessutom ett djurförsök där de kom fram till att stressade råttor hade 77 % högre aktivitet i de smaklökar som känner av sött än vad deras lugnare rått kompisar hade.

Tidigare har man även sett att människors smakpreferenser påverkas på samma sätt: vi föredrar sötsaker när vi har det stressigt i livet!

Så nästa gång du bara MÅSTE ha någon sötsak, tagga ner, slut stressa och se om begäret för den där chokladbiten kanske minskar i takt med att du lugnar ner dig :) Lycka till! 

Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
// <![CDATA[
var hr_currentTime = new Date();var hr_timestamp = Date.parse(hr_currentTime.getMonth() + 1 + "/" + hr_currentTime.getDate() + "/" + hr_currentTime.getFullYear()) / 1000;document.write('');
// ]]>

 

Gillar

Kommentarer