Sömnbristens läskiga faktum!

Detta är ett långt inlägg men det är så värt att läsa. Det handlar om vad som egentligen händer i kroppen när man inte får tillräckligt med sömn. Läskigt men lärorikt!

Debatten om det bästa sättet att uppnå en hälsosam vikt kretsar alltid kring ätande och rörelse.
Om man vill se bättre ut är det vanligaste förslaget att "äta mindre och röra sig mer." Men det är inte alltid så enkelt, eller ens en exakt vetenskap som det borde vara.
Ibland vill man äta mindre och röra sig mer, men det verkar omöjligt att göra det.

Och det finns faktiskt en god anledning till det: Mellan att leva ens liv, arbeta och att träna, glömmer man ofta att sova tillräckligt. I alla fall om du är jag : ) Eller kanske ännu viktigare, så inser man inte att sömnen faktiskt är nyckeln till att ens hårda arbete med kosten och sina diverse fitness ansträngningar ens blir belönade. Enligt en undersökning så lider mer än 35 procent av människor är sömnbrist. Och när man ser till statistiken över de som lider av fetma så är de två statistikerna nästan identiska och då är det lätt att tänka att det två kanske hör ihop och det inte bara är av en tillfällighet att statistiken för de två nästan är identisk.

Att inte sova tillräckligt - mindre än sju timmars sömn per natt - kan minska och t.o.m ogöra fördelarna med att hålla en viss kost. I en studie som gjordes på en grupp människor med målsättningen att gå ner i vikt, sattes de på olika sömnscheman. Det var två grupper av människor och det skulle äta samma kost men ena gruppen fick sova tillräckligt (mer än sju timmar per natt) och den andra gruppen fick sova mindre än sju timmar per natt. När studien var färdig visade det sig att den grupp som fick sova tillräckligt hade gått ner hälften av den vikten de förlorat från fett. Men den grupp som inte fick tillräckligt med sömn, var mängden fett förlorat halverad trots att de var på samma diet och gjorde inga andra förändringar. Dessutom upplevde de sig som betydligt mer hungriga, de var mindre nöjda efter måltider och de saknade även energin att träna. Sett på det stora hela så hade de människor som inte fått tillräckligt med sömn fått uppleva en minskning av fettförbränningen 55 procent jämfört med sina väl vilade motparter!

Dålig sömn ändrar dina fettceller
Tänk på senaste gången du hade en dålig natts sömn. Hur kändes det när du vaknade? Kände du dig kanske dränerad, förvirrad, klumpig och kanske till och med lite grinig? Det är inte bara din hjärna och kropp som känner så - även ens fettceller känner så. När kroppen lider av sömnbrist, lider den av "metabolisk grogginess." Termen myntades av en grupp forskare i Chicago som analyserade vad som hände efter bara fyra dagar av dålig sömn, något som ofta händer under en hektisk vecka. En sen natt på jobbet leder till två sena nätter hemma, och innan man vet ordet av så lider man sömnbrist.

Men det är bara fyra nätter, så hur illa kan det vara? Inget lite kaffe inte kan fixa va? Men de hormoner som styr ens fettceller håller inte med! Inom bara fyra dagar av sömnbrist, blir kroppens förmåga att korrekt använda insulin fullständigt upplöst. Läskigt va! Iinsulinkänsligheten sjunker med mer än 30 procent på bara 4 dagar!

Här är varför det är dåligt: När insulinet fungerar bra, tar fettcellerna bort fettsyror och lipider från blodet och förhindrar lagring av dessa i blodet. När man blir mer insulinresistent, cirkulerar fetter (lipider) i blodet och pumpar ut mer insulin. Så småningom kommer detta överskott av insulin hamna som lagrat fett på fel ställen till exempel i vävnader som levern. Och det är precis så man blir fet och kan komma att lida av sjukdomar som diabetes tex.

Brist på sömn får dig att "crave" mat eller sötsaker
Många tror att hunger är relaterat till viljestyrka men det är inte hela sanningen. Hunger styrs av två hormoner: leptin och ghrelin.

Leptin är ett hormon som produceras i dina fettceller. Desto mindre leptin du producerar, desto mer känns magen tom.

Ju mer ghrelin du producerar, desto mer stimuleras hungern samtidigt som den minskar mängden kalorier du bränner (din ämnesomsättning) och öka mängden fett du lagrar. Med andra ord så måste man kontrollera hormonerna leptin och ghrelin för att lyckas gå ner i vikt, men med sömnbrist görs det nästan omöjligt. Forskning har funnit att om man sover mindre än sex timmar triggas området i hjärnan som ökar ens behov av mat samtidigt som leptinet minskar och ghrelinet blir stimulerat. Med andra ord, katastrof!

När man inte sover tillräckligt, stiger kortisolnivåerna.
Det är stresshormonet som ofta förknippas med fett ökning. Kortisolet aktiverar också belöningscentrumet i hjärnan som gör att man vill ha mat. Samtidigt så ökar kroppen produktionen av hormonet ghrelin. En kombination av höga ghrelin och kortisol värden stänger ner de områden i hjärnan som gör att man känner sig nöjd efter en måltid, vilket innebär att man känner sig hungrig hela tiden - även fast man kanske ätit för inte så länge sedan.

Och det blir värre!
Sömnbrist driver en också i riktning mot den mat man vet att man inte bör äta. Studier visar att bara en natt av sömnbrist är tillräckligt för att försämra aktiviteten i pannloben som styr komplexa beslutsfattandet.

Någonsin haft en konversation som denna?

"Jag borde verkligen inte ta en extra bit av kakan ... fast bara en liten bit till är väl inte så farligt eller hur?"

Sömnbrist är lite som att vara berusad.
Man har helt enkelt inte den mentala klarhet att ta bra beslut, särskilt med avseende på den mat man äter - eller de livsmedel som man vill undvika. Det underlättas inte av det faktum att när man är övertrött så har man en ökad aktivitet i "amygdala", belöningscentrumet i hjärnan. Detta är anledningen till att sömnbrist förstör alla dieter. Tänk på belöningscentrumet i hjärnan som tankekontroll - det delen gör att man längtar efter kaloririka livsmedel. Normalt kan man kanske kämpa mot denna önskan men eftersom ens trångsynta cortex (en annan del av hjärnan) är försvagad på grund av sömnbrist har man svårt att besegra lusten och man blir mer benägen att välja fel mat.

Och om allt detta inte vore nog så visar forskning att sömnbrist gör att man väljer större portionsstorlekar vilket ytterligare ökar risken för viktökning.

Summan av kardemumman: För lite sömn gör att man alltid är hungrig, man tar för stora portionsstorlekar och man vill äta allt som man vet inte är bra för en som och dessutom fungerar hjärnan inte som den ska tillräckligt nog för att man ska kunna säga " Nej ! "

Så med andra ord: GÅ OCH LÄGG DIG!!!

Tack för att du orkade ta dig tid att läsa hela detta långa blogginlägg. Visst var det intressant!!'

 

[caption id="attachment_514" align="aligncenter" width="768"]
dags att sova snart[/caption]

 

 

 

Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
//

 
  • Alla

Gillar

Kommentarer