Socker i te!!!

..... Jag vet! Helt sjukt!!!! Man blir ju förbannad!! Jag läste på Kostdoktorns sida i går om det här och man blir ju chockad och rent av förbannad!!!
Här tror man att man är jättenyttig och häller i sig en massa te och speciellt grönt te och så visar det sig att det är socker i teet!! Ok det är inte mycket socker det handlar om men ändå! Te ska vara rent!! Men egentligen, varför blir man förvånad?? Men vad som gör mig lite förbannad är att det inte alltid står på förpackningen om det innehåller socker eller ej! Tydligen så hade ett Norskt team gjort en undersökning och testat olika teer och det visade sig att det fanns socker tillagt i teer även fast det inte stod på förpackningens innehållsförteckning! Ok om det står (det är hemskt nog) men att det inte står, då kan jag ju inte välja bort!! Jag vill ju inte sluta dricka te överhuvudtaget! Jag gjorde mitt eget lilla test faktiskt. Ok test och test haha men jag gick igenom alla mina te sorter jag hade hemma och den enda som hade skrivit att de innehöll socker var Liptons Tropical Fruit - ett utav mina favoriter! Hela 2,3% !!

De andra te sorterna jag hade hemma, allt från rooibos till grönt te och FairTrade stod det inget på. Har dem också socker i sig tro??? Vill tro att inte FairTrade te sorterna har det men hur ska jag som vanlig konsument veta säkert??!! Vill man se Tv klippet från Norge så kan man följa denna länk till Aftonbladet och så här skrev GP om upptäckten: "Grönt te kan innehålla upp till en femtedel socker. Det visar ett färskt laboratorietest. Det är norska TV2 som har låtit testa två sorters grönt påste. Den ena, Twinings Green tea & lemon, innehöll hela 20 procent sackaros – det vill säga vanligt vitt socker. Den andra sorten, Lipton Green tea Indonesian sencha tradition, hade 5 procent sackaros. Sockret är inte deklarerat på de förpackningar som säljs i Norge. Det står inte heller angivet i den ingrediensförteckning för Twinings Green tea & lemon som finns på Twinings svenska hemsida. Liptons norska agent uppger i ett mejl till TV2 att man tillsätter små mängder maltodextrin, en sorts delvis nedbruten stärkelse, men att detta inte påverkar smaken. Twinings medger att de tillsätter socker men hävdar att halten är cirka 10 procent, hälften av vad testet visade. Sockret är en "bärare av de naturliga citronsmakerna", skriver bolaget i ett mejl till TV2. De påpekar också att sockerhalten i det färdiga teet blir betydligt lägre. Företaget hävdar att sockret "enligt europeiska lagar" inte behöver deklareras på paketen eftersom det är en smakbärare. I svenska Livsmedelsverkets vägledning till EU:s regler står dock inget om att socker skulle vara undantaget från kravet på innehållsdeklaration. Konsumentföreträdare är starkt kritiska till tebolagens agerande. - När du köper ett paket te förväntar du dig att det i stort sett bara innehåller teblad. Väldigt många vill minska sitt intag av socker och då bör det definitivt stå på paketet när det är tillsatt såpass mycket socker, säger Gunstein Instefjord vid den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet till TV2."   Vad tycker ni läsare om det här??        Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
 

Gillar

Kommentarer

Åsa,
Hade jag ingen aning om!! Jag dricker flera koppar te om dagen 😟 måste kolla upp dom påsarna
asawassberg.new.isilife.se
juliefitness
,
Nä, samma här! Trodde te var te bara liksom! Nu återstår bara frågan; Vilka te sorter kan man dricka med säkerhet?? När jag hittar svaret på det får jag väl skriva ett inlägg till ; )
Johan
,
Det är inte 2,3% i ditt TE, du läser ingredienserna fel. 2,3% Grapefruktskal därimot. Procenten skrivs inte ut på sockret.
juliefitness
,
Haha ja så kan det också vara! Vad vet jag. Som jag skrev i inlägget så hittade jag informationen på kostdoktorns sida och även på aftonbladet. Tydligen så hade det norska teamet testat teer i ett labb och det hade visat sig att det fanns socker i dem. Men som sagt, det är inte en astronomisk siffra så jag har valt att fortsätta att dricka te. Inga kopiösa mängder men jag tycker att de te jag dricker, om de nu finns socker i dem eller ej, är överenskommet. Man får ju i sig så mycket skit som man inte vet ändå så jag tänker inte sluta dricka te bara för det men om det är sant som det norska teamet kom fram till i labbet så är det ju hemskt ändå att de tom tillsätter socker i något som verkligen inte behöver det varken för smaken eller för att förvaras i.