Pangasius fisken, inte en vän!!

För något år sedan hittade jag en intressant artikel i SVD om fisken pangasius. Många utav er vet säkert redan att pangasius fisken inte är precis hälsosam att äta precis som odlad lax inte heller är det men jag tycker ändå att det kan vara värt att påminna om vad det egentligen är man får i sig när man äter pangasius. Det är mycket text men det är intressant så håll ut i läsandet : )

Den vita matfisken pangasius, som har lanserats som ett alternativ till den utrotningshotade torsken, kräver stora mängder antibiotika som döljs före export. Men fiskfiléerna finns ännu kvar i de svenska frysdiskarna. Det visar en granskning som Sveriges Radios program Matens pris gjort.

Fisken, som även kallas vietnamesisk hajmal, har snabbt blivit populär i svenska matbutiker, storkök och på restauranger. Produktionen sker huvudsakligen i Vietman där fiskarna odlas i trånga dammar och orsakar stora miljöutsläpp.

För att möta prispressen i Europa, och klara lönsamheten, har trängseln i odlingarna blivit allt värre. En konsekvens blir att fiskarna drabbas av en mängd olika sjukdomar, som botas med alltmer antibiotika.

Pangasiusfisken odlas i Mekong floden i Vietnams, en utav världens mest förorenade vattendrag. Längs floden finns det 203 industriområden som släpper ut sina gifter i vattnet. Halter av arsenik och andra tungmetaller har påträffats i riklig mängd i Mekongfloden. Pangasiusfisken matas med mat från Peru och får hormoner från Kina och fraktas lång väg från Vietnamn till oss hungriga icke medvetna om detta, svenskar. Sett från flera synvinklar så är inte detta en direkt klimatvänlig fisk eller något man vill ge till sina barn eller sig själv!

Nu när du vet detta då blir det lite lättare att välja bättre val i fiskdisken för en friskare framtid både för miljön och oss själva. Kom ihåg, om ingen stödjer denna industri med att köpa sånna fiskar så lönar det sig inte för industrin att finnas till. Vi äger makten att ändra hur vi äter och vad vi äter. Låt oss inte understödja sådana industrier som serverar oss rent gift på matbordet!

Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
//

Gillar

Kommentarer