Meatless Monday Del 3

     
 

Ja som utlovat i Meatless Monday del 1 så skulle ni ju få en lite djupare förklaring på varför det är så bra att haka på trenden med Meatless Monday - eller köttfri måndag som det heter på svenska. Som jag sa förut så kan man ju självklart välja en annan dag än måndag att göra någon vegetarisk mat, huvudsaken att man väljer en dag och håller sig till det. Men här har ni några av alla de hälso fördelarna till varför man bör välja bort kött en dag i veckan åtmonstondet:

Minskar hjärtsjukdom och stroke Grönsaker, frukt och fullkorn har visat sig kunna skydda mot hjärt och-kärlsjukdomar. I en studie fann man att en daglig portion av frukter eller grönsaker visade på en minskning med 4% i kranskärlssjukdomar, och en 5 % lägre risk för stroke. I en annan studie fann man att en diet på 2,5 eller fler portioner av fullkorn per dag var associerat med 21 % lägre risk för hjärt-kärlsjukdom (hjärtsjukdomar, stroke, livshotande hjärtkärlsjukdomar)

Minskar cancer risken Det finns övertygande bevis för att konsumtionen av rött kött och processat kött ökar risken för tjocktarmscancer. Det finns också begränsad men suggestiva bevis för att rött kött ökar risken för cancer i magstrupen, lungorna, bukspottkörteln och i livmodern och att konsumtion av processat kött ökar risken för magstrupecancer, lungcancer, cancer i magen och prostatacancer. I kontrast till en kost rik på frukt och grönsaker minskar risken för flera typer av cancer, inklusive mun, svalg, struphuvud, matstrupe och magsäck.

Motkämpar Diabetes Forskning har kommit fram till att växtbaserade dieter, i synnerhet de med ett lågt innehåll av processat kött, också kan minska risken för typ 2-diabetes. Dessutom kan man genom att äta en huvudsaklig växtbaserad kost minska den totala kaloriförbrukningen som i sin tur hjälper en att få och bibehålla en hälsosam vikt vilket är en nyckelfaktor i att förebygga och behandla diabetes.

Minskar risken för fetma Flera stora studier i Europa och USA har visat att folk på en växtbaserad, vegetarisk kost tenderar att ha en betydligt lägre kroppsvikt och kroppsmassaindex (BMI). Detta kan vara delvis eftersom växtbaserade dieter är rika på fibrer (som inte finns i animaliska produkter). Fiber bidrar till mättnadskänslan, vilket resulterar i ett lägre kaloriintag och mindre överätande.

Lev Längre Forskning tyder på att om man äter en kost rik på frukt och grönsaker, och en begränsad mängd av rött kött så kan det öka livslängden, medan konsumtion av rött kött och i synnerhet processat kött är förknippat med en ökning i dödsfall på grund av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Förbättrad näringskvalité När man väljer bort köttprodukter bör man fylla på med växtbaserade proteinkällor istället, såsom t.ex bönor och ärter. Konsumtion av bönor och ärtor resulterar i ett högre intag av fibrer, protein, folsyra, zink, järn och magnesium. Dessutom är dieter som är baserat på ett högt intag av bönor och ärtor också associerat med ett lägre intag av mättade fetter.

-Nästa vecka kommer ni att få några ekonomiska och klimat baserade skäl till varför Meatless Monday är en bra idé. Men innan dess, alldeles strax så kommer ni självklart att få ett recept på ett vegetariskt men smarrigt alternativ till en köttfri måndag så - stay tuned..............

Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
//
  • Alla

Gillar

Kommentarer