Hur man använder en foam roller

  Har du skaffat dig en foam roller men inte riktigt förstår hur du ska använda den? Eller funderar du på att skaffa en och vill lära dig hur man använder den för att få ut maximal effekt av den? Då ska du läsa vidare:  

För att använda en foam roller på bästa sätt ska man applicera måttligt tryck på en specifik muskel eller muskelgrupp med hjälp av rollern och sin kroppsvikt. Man ska rulla långsamt, inte mer än en 2-3 cm per sekund. När man hittar området som känns tight eller smärtar stannar man upp i ca 20-30 sek och slappnar av så mycket som möjligt. Då bör man sakta börja känna att muskeln släpper lite och efter ca 5-30 sekunder så börjar obehaget eller smärtan att minska. Om ett område är alltför smärtsamt att använda direkt tryck på, flytta rullen och utöva påtryckningar runt omkring smärtområdet och arbeta dig så småningom innåt mot smärtområdet. Målet är att återställa friska muskler - och inte se rullningen som ett toleranstest för smärta!

Att tänka på: Man kan känna sig öm nästa dag. Det ska kännas som om ens muskler har arbetat men man bör inte pressa sig själv till den punkt av överdriven ömhet. Det är viktigt när man använder sig flitigt av en foam roller är att drick mycket vatten, få tillräckligt med sömn och äta en ren och hälsosam kost. Detta bidrar till att spola kroppen och ge bränsle åt ens muskler mera effektivt. Låt det gå ca 24-48 timmar innan du fokuserar på samma område igen.

Men hur ska man då veta vilken typ av foam roller man ska använda? Det finns ju så många olika! Det är sant, det finns en rad olika typer av foam rollers. Förutom olika längder, tjocklekar och fasthet så finns det helt släta foam rollers och dem med triggers på. De med triggers är t.ex bättre för dig som vill attackera ömma triggerpunkter mer direkt, till exempel vid muskel knutar eller vid träningsvärk. Desto större triggers, desto djupare massage. De foam rollers som är helt släta är oftast också mjukare och passar till enklare massage. Valet av foam roller handlar även syftet med din foam rolling. Ska det användas mest till lätt massage eller kanske till rörlighetsträning, balansträning eller återhämtning? Det finns många att välja på så ta dig en funderare över vad det är du vill åstadkomma med din foam rolling. Lycka till!

Köp flamrollers här:

  Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
//

Gillar

Kommentarer