Hem & Trädgård

Jag älskar ju allt som har med hälsa, träning och hälsosam mat att göra. Men vad inte alla vet om mig är att jag även brinner för inredning och odling. Ja ibland undrar jag om det inte bor en bonde i mig ändå! 😜 Ända sedan jag var liten, så liten som jag kan minnas så har jag alltid velat ha hus och en trädgård där jag kan odla mat. De flesta småtjejer drömmer om att få vara en prinsessa och ha fina prinsessklänningar på sig men inte jag! Jag drömde om hus och köksträdgård!

Mamma försökte alltid borsta mitt hår och sätta på mig fina klänningar men jag bara skrek. Här ska det inte sättas på någon klänning inte! Låt mig springa ute barfota helst! Låt mig få vara ute och leka med grabbarna och använda verktyg och bygga och odla och sånt. Jag är en riktig Ronja Rövardotter i själen så ni kan bara tänka er hur många gånger jag såg den filmen när jag var liten!

Hur som helst så har det sen barnaminen alltid funnits en längtan till ett hus och en köksträdgård där jag kunde få odla. I hela mitt liv har det varit min stora önskan! Förra året gjorde min man den drömmen sann för mig. Han köpte mig ett hus!

Den här bilden är tagen får 1,5 år sedan och nu finns det betydligt mycket mer träd och buskar och blommor och jag vet inte allt. Ett utav mina krav på huset var att det skulle finnas en tillräckligt stor trädgård där jag kunde odla min egna mat! Det var superviktigt! Har alltid bott i lägenhet i hela mitt liv men även där såg jag till att odla på betong trädgården vi hade, fast i pallkragar.

Det här med att odla egen mat går ju faktiskt hand i hand med hälsa. Inte nog med att det ger mig egenproducerad, närodlad och ekologisk mat men det skänker ju sådan frid in i benmärgen på en när man får vara där ute och plantera. Få saker skänker sådan njutning som när man planterat ett litet frö och det växer till nån stor och häftig grönsak som vitkål eller en aubergine tex.

Det här var bara mitt första år i hus med betydligt större kapacitet att odla eget än när jag hade min betong trädgård. Men redan så här, första sommaren så har jag lärt mig enormt mycket och det har gett sån fantastisk skörd med bara ett par pallkragar. Jag har vart tvungen att ge bort hur mycket mat som helst och ändå ha kvar så att det räcker oss i flera månader till. Det är ju helt fantastiskt!! Tänk då nästa år! Jag går redan i tankarna hur mycket jag ska plantera till sommaren.

Det här var lite av den sista skörden jag tog in idag. Zucchini, potatis, tomater, paprika, habanero och vanliga chilis. Än finns det lite potatis, morötter, rödbetor, palsternacka, svartrot, persilja, mangold och purjolök att skörda. Och det är snart slut på oktober! Det här är ju fantastiskt!

Gillar

Kommentarer