Hälsohets eller Medvetenhet?

 

Ja, det är frågan det. En het debatt i media just nu är kring ämnet hälsohets. Detta är sant, det finns många människor tar det här med hälsa, träning och kost till en onormal nivå men om man vänder på det argumentet så är det ju också så att vi i västvärlden faktiskt blir allt fetare och fetare. Även här i Sverige där vi är kända för att leva hälsosamt kan man se i olika studier som har gjorts att det finns allt fler fetare människor även här i Sverige och speciellt bland yngre människor. Men den här debatten stannar inte inom media utan den tas även upp av många vanliga människor, ofta kring fikaborden med bullar och wienerbröd uppställda på rad!

KOSTEN

Dit jag försöker komma är att för oss som inte tar det här med hälsa till en onormal nivå men ändå väljer att tacka nej till bullen vid fikabordet mer än 1 gång i veckan så blir vi ändå ofta stämplade som om vi hade hälsohets. Vi är "helt hysteriska" när det gäller vad vi tillåter eller snarare inte tillåter oss att äta. Så fort man är villig att välja bort bullen vid fikabordet på jobbet eller bland vänner och man gjort det ett par gånger så tycker folk att man har tagit det här med att vara hälsosam till en onormal nivå! Men vem är det som hetsar kring den kost jag har valt?? Inte är det jag i alla fall. Jag är nöjd med mina hälsoval och jag mår bra av dem och jag känner inte att jag offrar något alldeles för mycket bara för att jag väljer att äta min bulle 1 dag i veckan istället för 5 dagar i veckan.

Det är klart att vi som tränar och sköter kosten, även vi unnar ju oss något gott då och då. Jag känner ingen inom fitnessbranchen bland vänner och bekanta som älskar allt som har med hälsa att göra som inte någon gång väljer att äta en pizza, dricka en öl eller ta en drink eller kan gå en hel sommar utan att få äta en glass men vi kanske inte behöver äta en hel pizza själv på fredag kväll för att följa upp det med en en natt kebab som fyllemat efter att vi dragit i oss lite för mycket alkohol på festen på lördagen och äta glass varje dag hela sommaren lång!

Varför är det då så lätt för människor som inte tagit sin kost på allvar att döma ut oss som valt att ta vår kost på allvar? De gör ett val att äta den kost de gör och jag gör ett val att äta den kost jag äter. Det är inget mer med det! Precis som de valt att ha blåa jeans på sig idag och jag har valt att ha svarta jeans på mig idag! Det är ett personligt val hur jag vill äta, vare sig du vill äta hälsosamt eller raka motsatsen. Men varför är det ok att hacka på dem som väljer bort det som inte är lika hälsosamt och säga att det är hälsohets? Skulle det vara ok för oss som medvetet väljer att äta mer hälsosamt att hacka på folk hela tiden om att varför äter du på det där viset? Vet du inte att du kommer att bli fet då och må dåligt? Det är inte ok för oss så då borde det inte vara ok för dem heller, eller hur?!

Personligen har jag inte varit jätte utsatt för det här själv men många vänner och bekanta får konstant höra hur de bör unna sig mer onyttigheter här i livet för annars har de inte riktig livskvalitet enligt de som klagar.

För mig personligen så handlar hälsa om en medvetenhet om vad som är bra för min kropp, vad som bygger upp min kropp, vad som tillför min kropp näring och hur jag blir stark i kropp och själ. För mig finns inga förbud och inga måsten men det finns en medvetenhet att om äter jag pizza varje helg denna månad så kommer jag till slut inte att må så bra rent fysiskt men även psykiskt. Ibland när jag är på semester så unnar jag mig mer än om jag vore hemma, jag njuter av god men inte alltid så hälsosam mat och jag tränar inte lika mycket och det blir en del drinkar men så när jag kommer hem så tar jag tag i kosten igen och tränar regelbundet, inte överdrivet men så pass mycket att jag mår bra och tycker att träningen är rolig och att jag faktiskt gör framsteg i min träning. Det är inte hälsohets, det är medvetenhet. Jag väljer att se på min kost som medicin. Jag frågar mig själv när jag står där i matbutiken, kommer den här maten att hjälpa mig eller stjälpa mig? Med det sagt betyder det inte att jag aldrig äter en godisbit men man måste se till att det blir bra saker man stoppar i sig i alla fall till 90%

TRÄNING

En annan sak man aldrig får göra är att döma någon för hur många gånger de tränar per vecka heller. En del tränar stenhårt 3 gånger per vecka och andra 6 dagar i veckan men kanske inte lika intensivt. Istället för att döma ut en person om de har hälsohets eller inte med hur många gånger per vecka de tränar så fråga dem hur de mår när de tränar som de gör. Det är sant, för en del blir det för mycket träning, ett ohälsosamt jagande efter minskad fett % eller ökad muskelmassa och sådana människor behöver ta sig en funderare om deras träning verkligen får dem att må bra både psykiskt och fysiskt. Ett bra måttsnöre när det gäller träning är att träningen ska få en att må bra och den ska instilla ett välbefinnande även med träningsvärk. Träningen ska inte få dig att må dåligt, den ska göra dig lycklig och få dig att rivas bättre med dig själv för du vet att du gör din kropp en tjänst när du tar hand om den.

När jag tänker på hälsa och gör ett medvetet val att äta på ett visst hälsosamt sätt så gör jag det med dessa tankar i åtanke som dessa bilder beskriver så otroligt bra:

Med det sagt så önskar jag er alla där ute en underbar resterande dag. PUSS

                 
Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
// <![CDATA[ var hr_currentTime = new Date();var hr_timestamp = Date.parse(hr_currentTime.getMonth() + 1 + "/" + hr_currentTime.getDate() + "/" + hr_currentTime.getFullYear()) / 1000;document.write(''); // ]]>  
  • Alla

Gillar

Kommentarer

Marcus
,
Man kan vända på det... Hur kan folk som tränar påstå att de som inte gör det inte tar hand om sin kropp? Vad f-n vet folk om det egentligen?
juliefitness,
Javisst självklart! Jag håller med! Det finns massor med människor som inte tränar men också är hälsomedvetna och jag säger inget om det. Det tråkiga är när man får höra det här med hälsohetsen från de människor man vet inte är speciellt hälsosamma och äter väldigt onyttigt och unnar sig hela veckan lång. Men jag säger inget om andra människor som för olika anledningar inte tränar men ändå tar hand om sig : )
juliefitness.new.isilife.se