Fördel eller nackdel

Är det en fördel eller nackdel? Du avgör. Det finns en del fördelar och en del nackdelar med en viktoperation. För min del så är inte nackdelarna alls det jag tänkte mig innan jag opererade mig. För mig har nackdelarna istället blivit till fördelar.

En sådan sak är sötsuget

Nu är ju alla människor olika och alla har olika behov av sötsug. Personligen så var inte sötsuget den drivande faktorn i min viktuppgång. Jag är inte för sötsaker lika som jag är för mat. Jag äter mycket hellre en bit mat än en bulle tex. Men även fast jag inte hade det mest drivande sötsuget så fanns det ju där ändå, speciellt sisådär en vecka innan mensen! Ja då kunde man göra nästan vad som helst för att få tag i den där chokladbiten man var sugen på. Nu för tiden är det så mycket mer annorlunda. Efter min operation (gastric sleeve) så kan jag fortfarande finna mig vara sugen på sötsaker men nu för tiden så är det suget så otroligt mycket mer specifikt. Det duger inte med vad som helst, det ska vara just det som jag är sugen på och absolut inget annat. Allt annat som presenteras framför mig i socker väg är bara äckligt och jag blir nästan arg för att jag inte hittar just det där jag är sugen på. Om sanningen ska fram så vet jag faktiskt inte ens själv vad jag vill ha. Jag vet bara vad jag inte vill ha.

Specifikt sötsug

Oftast har det sett ut så att jag kanske blir sugen på en viss specifik choklad sort och då äter jag bara den chokladsorten om jag vill ha något sött i kanske 2 veckor och sen från en dag till en annan, bokstavligen, så helt plötsligt tycker jag att den chokladen är jätteäcklig och jag bokstavligen äcklas av den. Innan operationen kunde jag äta en hel choklad bit, tex en hel Lions bar eller en hel Kexchoklad. Nu räcker det med en tugga eller en ruta för annars mår jag illa. En del kanske ser det som en förbannelse eller en nackdel att inte kunna äta hur mycket man vill. Jag ser det dock som en välsignelse, en klar fördel!! Jag behöver inte ha en inre kamp med mig själv för att inse att det räcker med en bit, nu säger min kropp ifrån, det går inte med något mer! Vad skönt!

Chokladsug kl 01.30

Ett exempel på det här med vad kroppen vill och inte vill ha och hur den fortfarande kan vara sötsugen men inte vad som helst duger fick jag ett praktexempel på i natt när jag jobbade.

Kl var 01.30 på natten, jag var på jobbet, jag hade inget att göra, jag var jättetrött och jag var sugen på choklad! Jag hade ingen god choklad med mig så jag började rota i skåpen på jobbet för att se om det fanns något som kunde stilla mitt behov. Jag hittade inget men däremot såg jag att det fanns ingredienserna till att göra chokladbollar! Jag satte igång med att göra chokladbollarna, med ett leende på läpparna vetandes om att snart skulle mitt sötsug bli stillat.

Medans jag höll på blev jag mer och mer osugen på dessa chokladbollar. Jag hade provsmakat några smulor av degen bara för att se att jag gjort rätt och det räckte för att min kropp skulle säga nej! Nej, det var tydligen inte chokladbollar jag ville ha! Men där stog jag med kladdiga händer och visste inte vad jag skulle göra så jag fortsatte att rulla bollarna och jag blev bara mer och mer illamående. Ush hur kan man äta sånna här tänkte jag! Jätteäckliga ju!

Skyddsmekanism

Är chokladbollar äckliga??? NEJ! Absolut inte! Det är ju underbart gott men min kropp sa nej. Jag vill inte ha det där. Efter operationen har jag fått som en skyddsmekanism mot att inte äta det kroppen inte vill ha. Det gäller även mat. Min kropp vill oftast bara ha grönsaker nu för tiden. Som sagt så kanske en del ser den här försvarsmekanismen som någonting negativt men jag ser det som någonting positivt

Fördel eller nackdel? Du avgör

Min kropp säger till mig vad den vill ha och den säger ifrån om jag försöker ge den något annat, i synnerhet saker med för mycket dåligt fett eller för mycket vitt socker. Det är ju underbart! Tänk om min kropp hade fungerat så bra innan! Då hade jag aldrig hamnat i den överviktiga situationen jag hamnade i.

Ajja, nu står det i alla fall en liten tallrik med chokladbollar i kylskåpet på jobbet. Dem är nog säkert redan uppätna vid det här laget. Morgonpersonalen som tog över efter mig blev överlyckliga när de såg vad jag hade lämnat dem i kylskåpet! ;) När det gäller mitt sötsug så försvann det till slut. Fördel eller nackdel? Du avgör!

Gillar

Kommentarer