Det smyger sig på

 

Ni vet säkert det här med att allting var mindre förr. Jag pratar om mat portioner. Tallrikarna var mindre, man åt därför mindre, besticken var t.o.m mindre i många fall. De få gångerna man åt ute, kanske en hamburgare till exempel så var den betydligt mindre än vad en standard hamburgare är i dag! Allt ohälsosamt som vi dagligen bombarderas med idag både till höger och till vänster fanns inte i den breda utsträckningen som det finns idag. Ville man ha något sött förr i tiden var man tvungen att gå långt eller cykla en bra bit till närmsta ställe. Idag åker vi bil eller så behöver vi inte gå speciellt långt för att hitta något ohälsosamt.

Idag är det en självklarhet för många familjer att fredagsmys innehåller en massa ohälsosamma saker som chips, läsk och godis och på lördag gör man om allt igen och många lägger även till en hel del alkohol också och sen på söndag tycker man lite synd om sig själv eftersom man måste tillbaka till jobbet igen nästa dag så då blir det lätt nått gott igen.

Jag kommer i håg när jag var liten, jag brukade älska när mormor passade mig efter skolan för då fick jag alltid en liten peng, 5 kr att springa till kiosken med och köpa lite godis. Ibland då och då kunde jag t.o.m få en tia och då var man rik, man kunde ju köpa hur mycket godis som helst!! Jag kommer ihåg hur man stod och valde sitt godis väldigt noga så att man skulle kunna få de godaste godbitarna med sig hem, en sån, 2 såna o.s.v. Idag bara häller man ner en skopa i påsen av godis allt man gillar!

Då fanns de där små vita påsarna med ringar i olika färger på, som den på bilden, väldigt små påsar by the way. Idag har vi jättelika påsar! Man får plats med lika mycket godis i en sån som en hel familj skulle äta på minst 2 månader när jag var liten. Då fyllde man inte en sån liten påse. Det vara bara några godisar i botten. Ok, idag kanske vi inte fyller en hel stor sån påse med godis heller men vi fyller den betydligt mycket mer idag än vad vi skulle ha gjort för 20-30 år sen, i en mindre påse dessutom.

Sakta men säkert har det smugit sig in dåliga vanor i våra dagliga liv, större portioner av allt och med självklarhet att man ska få det varje vecka oftast flera gånger per vecka. Jag är väldigt tacksam för att Ica Maxi har tagit tillbaka dessa små vita påsar från när jag var liten! Dels är det ren nostalgi från min barndom men dels så är det så mycket lättare för mig som mamma att se till att mina barn inte äter för mycket godis. 10 godbitar i en stor Ica maxi godis påse är ju som en droppe i havet men 10 godisbitar i en mindre nostalgi påse från min barndom är som en rikedom av godisbitar!! (det gäller även för mig som vuxen ;) )

Tack Ica Maxi för det!

Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
//
  • Alla

Gillar

Kommentarer