Är du socker beroende?

Jag har träffat en hel del människor som är socker beroende och det kanske inte är så konstigt i den värld vi lever i när socker har krypt sig in i nästan allt vi äter. Vad man kanske kan tycka är mer konstigt är att det inom fitness världen faktiskt också finns en del som är socker beroende trots att de arbetar med fitness av något slag eller tränar regelbundet och tom har snygga kroppar. Jag känner personligen ett par stycken sådana totalt sockerberoende snyggingar : )

Man kan ju tycka att dessa människor som åtminstone arbetar eller spenderar mycket tid i fitness sammanhang borde veta bättre men det är ju faktiskt så att det ju är ett beroende så man ska inte klanka ner på dessa människor som sig tyckas borde veta bättre. Här om dagen faktiskt så var jag till akuten med min pappa (hjärtsvikt) (han är ok nu) och när jag satt och väntade där på att läkarna skulle göra det dem skulle göra så fanns det ett fönster som man kunde se ut genom och man såg då ut över den del där personalen kunde gå ut och röka. Antalet personer, sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och överläkare, personer som definitivt borde veta bättre, sprang ut och rökte stup i kvarten!! Det var större ruljans på rök plattan än det var patienter som fick hjälp. Denna sjukhuspersonal borde ju definitivt veta bättre för de ser effekten av rökning dag ut och dag in. Men stoppade det dem från att röka? Nej, tydligen inte. Varför? Inte för att dem inte vet bättre men för att de är fast i ett beroende och precis som socker beroende, är också rökning ett beroende som sätter sig på hjärnan och det krävs en heeeel del viljestyrka och tålamod att motarbeta invanda vanor som hjärnan fått och bygga ny synapser i hjärnan. Mer om vad som händer exakt i hjärnan när vi tex konsumerar socker ska jag ta upp vid ett senare tillfälle.

Precis som med vilket annat beroende som helst så vill man kanske inte riktigt inse eller erkänna att man har ett beroende. Man kanske bara skämtar bort det med att säga typ: "vaddå, jag förtjänar faktiskt den här choklad biten" etc. Hur kan man då veta om man har ett beroende?

Känner du igen dig i några av dessa påståenden? (A,B,C källa Womens Health)

A: Du har tappat kontrollen. Det är inte längre du som avgör om kakan ska ätas, det är kakan!

B: Du behöver mer och mer socker för att bli nöjd. Att äta en ruta choklad och spara resten i skafferiet är inte ett alternativ.

C: Inget kan göra dig så lugn, motiverad och harmonisk som en kladdkakesmet eller en påse gott och blandat.
(Bild Källa: Womens Health)
 

Känner du igen dig i någon eller alla av dessa påståenden? Ja då har du en kamp mot sockret att vinna men det är en kamp väl värd att ge sig in på!

Så vad är det som behövs göras? Mer om detta kommer men tänk på det som kommer fram här på bilden:

 
(Bild Källa: Womens Health)
 
  • Alla

Gillar

Kommentarer