Är all magnesium bra? (Del 1)

Innehåller affiliate-länkar

Inlägget är reklam för Bodystore och innehåller annonslänkar

Dem flesta idag vet att det är bra och behövligt i många fall att ta ett extra tillskott av magnesium. Många är i dagsläget även tillräckligt medvetna om varför, för det mesta i alla fall. Dem flesta vet att det är bra att ta magnesium för att motverka kramp i benen till exempel och att man sover bättre med en bra magnesium balans i kroppen men magnesium är så bra för så många fler saker. Till exempel så hjälper en bra balans av magnesium att motverka::

- En dålig blodsockerreglering (gör att magnesiumtillskott är bra för diabetiker)
- Förstoppning
- Högt blodtryck
- Att man känner sig trött och håglös
- Ett dåligt immunförsvar
- Migrän
– Minskar inflammation i kroppen
– Minskar risken för blodproppar
– Bidrar till omvandling av D
– Viktig för magens funktion då Mg är en del i bildandet av saltsyra (HCl).
– Minskar njurstensbildning
– Bidrar till minskat upptag och ökad utsöndring av kemikalier och tungmetaller. (Tillsammans med selen)

Bra att veta också är att
– Magnesium är en antioxidant och fungerar även som en naturlig antihistamin!


Men är all magnesium bra?

Är det bara att köpa vilket magnesium preparat som helst? Nej, verkligen inte! Här är en lista på de mest vanliga formerna av magnesium:

Magnesiumsulfat

Är en form av salt och används vid magnesiumbrist hos människan. Vid det vanliga symtomet kramp i benen så används oftast magnesiumsulfat för att dämpa krampen.

Magnesiumsulfat är det bra om du hittar i ditt tillskott!

Magnesiumoxid

Studier har visat att just detta magnesium har mycket dålig biotillgänglighet. Köp inga märken med detta i, förutom som propplösare vid förstoppning! Används ofta i mediciner för att neutralisera magsyran och kan medföra mild diarré. (Bra vid förstoppningar) Kroppen tar upp väldigt lite av det här magnesiumet.

Det här är ett väldigt billigt magnesium så tyvärr används det ofta i olika tillskott!! Kolla innehållet innan du köper!

Magnesiumhydroxid:
Är ett slags salt. Ett magnesium som inte gör någon speciell nytta i kroppen. Man kissar ut det mesta. Magnesiumhydroxid höjer inte magnesium-halten i blodet. Användes förr mot sura uppstötningar men detta har nu minskat då den blockerar viss del av upptaget av folsyra och järn.

Dålig biotillgänglighet.

Magnesiumkarbonat:

Surhetsreglerande och klumpförebyggande
Används för att torka ut händerna vid sporter där handsvett skapar problem, ex vid klättring. Kallas ofta ”krita”

Används även som medicin för att neutralisera magsyra.

Sämre biotillgänglighet. Köp inga märken med detta i! Inte bra att äta!

Magnesiumaspartat:
Bra biotillgänglighet (kroppen tar enkelt upp magnesiumet)

Magnesiumaspartat ar mineralet magnesium bundet till aminosyran asparaginsyra vilket gör det mer lättupptaget för kroppen. Verkar vara en vanlig form i magnesiumpreparat. MEN del av aspartam. Påverkar hjärnan. Köp inga märken med detta i om du ogillar aspartam!

Magnesiumcitrat:
Bra biotillgänglighet (kroppen tar enkelt upp magnesiumet)

Används för att förhindra njursten.
Används som laxermedel för att tömma tarmen innan operation.
Används ofta som komplement i magnesiumpiller. (vet tyvärr ej anledningen)

Citratet är uppiggande så detta är ett sämre val för er som tar magnesium för avslappning och bättre sömn.

Magnesiumlaktat:
Ett surhetsreglerade medel
Bra biotillgänglighet (kroppen tar enkelt upp magnesiumet) Magnesiumsalt av mjölksyra.

Ska vara ett bra val…

Magnesiumglycinat
Bra biotillgänglighet – sägs att den tas upp fem gånger lättare i kroppen än magnesiumoxid. Har god effekt vid kramp då den lätt nå ut till muskelcellerna. Rekommenderas vid kronisk trötthet samt vid fibromyalgi.

Bundet till en amonisyra – glycin, som i sin tur är lugnande. Detta magnesium är snäll mot tarmen. Det gör att mänga tål större doser utan påverkan på tarmen.

Verkar vara ett mycket bra val! Nu finns inte magnesiumglycinat att köpa utan tillskott finns i formen: Magnesiumbisglycinat. Och den finns i två olika former:

Obuffrad magnesiumbisglycinat
Vilket är en ren magnesiumbisglycinat ger högt upptag av magnesium.

Buffrad magnesiumglycinat
Då är magnesiumglycinat buffrat med magnesiumoxid.

Magnesiummalat
Sägs vara extra bra vid träning då den har fördelar vid energiproduktionen.
Kan vara bra vid fibromyalgi men samtidigt är biotillgängligheten bara mellanbra.

Men, ett bra val.

Magnesiumtaurat:
Bör vara ett bra val av magnesium vid hjärt- och kärlproblem. Sägs ha god effekt vid arytmi (tillsammans med omega 3)

Magnesium + taurin.

Bra biotillgänglighet


Så, som ni kan se så finns det en hel del magnesium preparat att välja bland och det här var inte ens alla!! Man får helt enkelt göra en ordentlig research inna man väljer vilken typ av magnesium man själv behöver. Vill man ha ett som motverkar kramp, hjälper en att såga bättre, hjälper en att hålla lugnet och hjälper en att hantera stress bättre eller vill man ha ett något mer uppiggande magnesium som är bra vid träning? Ja, det får man klura ut själv. Man får tänka på vilken slags magnesium man vill ha och när det är bäst på dagen att ta magnesiumet. Vill man ha ett med något uppiggande effekt som tex Magnesiummalat så kanske det är bäst att man tar den tabletten på morgonen. Vill man ha ett med lugnande effekt som hjälper en att sova bra (inte sömnig utan lugnande) så kanske magnesiumglycinat/magnesiumbisglycinat är ett bättre val och då bör du ta den tabletten på kvällen någon gång innan sängdags.

Min personliga favorit är just den på bilden nedan. Det är den med magnesiumglycinat/magnesiumbisglycinat När jag tar den regelbundet så sover jag superbra. Den gör mig inte trött men jag bara sover bättre och mår bättre. Har heller aldrig något problem med kramp.Men man kan även få i sig en hel drös med bra och naturligt magnesium via kosten. Håll utkik efter nästa magnesium inlägg där jag berättar mer om vad man ska äta för att få i sig magnesium den naturliga vägen!

Gillar

Kommentarer