Ansiktskartläggning

  Om dina ögon är fönstret till din själ, då skulle man kunna säga att ditt ansikte skulle kunna vara fönstret till att förstå finnarna som kan uppstå i ansiktet, eller något annat som är plågar din kropp. Begreppet ansiktskartläggning hänvisar till en gammal praxis rotad i Ayurveda undervisning och kinesisk medicin som behandlar ens ansikte som en färdplan för att sätta fingret på de underliggande frågorna i andra delar av kroppen.

På engelska kallas det här för "Face Mapping"

Det sägs ju att hyn i ansiktet är ett uttryck för ens hälsa. Kroppen består av ett gäng olika system, b.l.a - lymfatiska system, neurologiska system och system som har med magen att göra, bara för att nämna några få, och alla dessa system är samman knutna på flera sätt. Det är väldigt svårt att påverka ett system utan att påverka andra. Face mapping är ett sätt att kontrollera vad som händer inne i kroppen, eftersom varje del av ens kropp är kopplat till olika organ. I kinesisk medicin, tittar dem på kroppen som en helhet, hur allt fungerar tillsammans.

Jag fann den här informationen för flera år sedan men tappade bort vart jag hittade den och vad det kallas så jag blev så glad när jag hittade den igen att jag tänkte dela med mig till er läsare. Det är ganska intressant faktiskt! Så här fungerar face mapping inom kinesisk medicin:

  #1 OVANFÖR ÖGONBRYNEN

Enligt kinesisk medicin, är området ovanför ögonbrynen kopplad till gallblåsan och levern. Om du får finnar där, prova att äta mindre bearbetad mat och skräpmat och minska mängden mängden fett i din kost.

#2 MELLAN ÖGONBRYNEN

Finnar mellan ögonbrynen betyder att du dricker eller röker för mycket, eller äter för många "rika" livsmedel. Skär ner på rika livsmedel såsom smör, ost och sena snacks på kvällen/natten. Finn tid för mer motion och få mer sömn.

#3 NÄSAN

Din näsa, är kanske inte helt överraskande, kopplad till dina lungor och hjärta. För att bekämpa finnar i detta område, rekommenderar kinesisk medicin att skära ned på kryddstark mat, kött och salt och ersätta dem med frukt, grönsaker och nötter (som är full av bra fetter som omega - 3 och 6). Om du konstant får finnar på näsan, kontrollera ditt blodtryck och vitamin B- nivå. Du kan behöva öka på ditt vitamin B intag för att förhindra att finnarna återkommer.

#4 VÄNSTER KIND

Höger och vänster sida är ett viktigt begrepp inom kinesisk medicin. Om du bryter ut på vänster sida av ansiktet, rekommenderas det att man äter vad de inom kinesisk medicin kallar "kylande livsmedel" - tänk melon, gurka och liknande. Den vänstra kinden är mer kopplad till din lever, vilket inom kinesisk medicin anses som att vara svagast mellan 13.00-17.00 på eftermiddagen. Om du ofta får finnar på vänster kind, försök att undvika ansträngande arbete under den tiden på dagen.

#5 HÖGER KIND

Den högra sidan av kinden är mer kopplad till lungorna. Här rekommenderas det att göra aerobic träning samt andningsövningar tidigt på morgonen för att stärka lungorna. Den högra kinden är också mer socker fokuserad. Om du bryter ut på höger kind, rekommenderas det att man skär ned på skräpmat och socker, samt vin, tarorot och skaldjur.

#6 RUNT MUNNEN

Om du lider av finnar runt munnen så kan återigen, din kost vara att skylla på. Området runt munnen är associerat med matsmältningsorganen, som t.ex tarmarna och levern. Här rekommenderas det att skära ned på kryddstark mat och stekt mat och öka på med mer fibrer, frukt och grönsaker.

#7 HAKAN

Enligt modern akupunktur sägs det att om man bryter ut runt hakan, ska man ha sina hormonnivåer kontrollerade. Stress spelar också en stor roll om man bryter ut på hakan. Här rekommenderas det att dricka mint te och ta omega - 3 för att lugna finnarna i detta område, samt att pratar med sin gynekolog om sina hormonnivåer.

  Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
//

Gillar

Kommentarer