90% Vegan

Härom veckan såg jag och min man en super intressant dokumentär på Netflix som heter "What the health". Jag kan starkt rekommendera att ni alla tittar på den dokumentären!! Den handlar om något som de flesta utav oss redan vet om, nämligen att man måste dra ner på köttätandet. Speciellt det processade köttet. Den här dokumentären tog inte upp det ämnet ur ett djurskyddsperspektiv utan ur den synvinkeln av vad som händer i kroppen och hur kroppen hanterar köttet vi äter.

Jag började att titta på den här dokumentären precis innan jag skulle sova en morgon jag hade jobbat natt. Jag han bara se i ca 15 min. Redan vid de första 5-10 minutrarna så kunde jag knappt slita mig från telefonen. Jag visste att jag hade snubblat över något väldigt viktigt. Den kvällen satt vi, min man och jag tillsammans och såg hela dokumentären. Vi diskuterade det vi hade lärt oss och och beslutet var inte ens svårt att ta.

Bland hippies och djurrättsaktivist

Vi skulle bli veganer!! Yep, vi skulle joina The dark side, bland hippies och djurrättsaktivister! Köttätare som vi är skulle vi nu sluta äta kött helt cold turkey! Ja eller nästan i alla fall! Eftersom jag har MS så har jag ju lagt om min kost totalt en gång redan. Vi resonerade så att om vi skulle lägga om kosten återigen så skulle det nog inte bli en lika stor förändring som för någon som börjar från ruta 1. Just på grund av att jag har MS och att jag ändrade om kosten till en kost med en väldigt dominerande andel grönsaker och så lite processat kött som möjligt har jag ju vart inflammations fri i snart 3 år. Jag vet och jag är ett levande bevis på att kosten har en enorm betydelse i hur vi mår.

  Vegan kost och barnen

Det kanske skulle vara svårare för barnen som är 8 snart och 11 men vi skulle hjälpa dem att förstå varför. Dessutom sa vi att vi inte ska känna någon stress utan och vi ska inte bli hysteriska fanatiker utan vi ska ta all den här fantastiska informationen till oss och applicera det i våra liv på bästa sätt. På bästa sätt innebär för oss att vi blir 90% vegan. Sakta men säkert blir det mer och mer grönsaker och mindre och mindre kött. (Barnen tog för övrigt denna information väldigt bra och har hittills inte gett oss några större problem. Det har blivit en hel del mindre billys pizzor och mer hälsosamma val även för dem)

Vegan kost och träning

Jag är väldigt nyfiken på hur jag kommer att känna det i kroppen med att äta 90% vegan kost. Jag känner en del tränande veganer och jag har "intervjuat" dem för att få reda på hur de mår. Jag har även läst mycket på sociala medier och på internet om andra tränande veganer (många utav dem kör triathlons tex) Det verkar vara som om den röda tråden är att de mår så mycket bättre. De kan prestera så mycket bättre och att de har så mycket mer uthållighet i träningen. Bara om jag provar själv får jag veta om det stämmer. Allt jag har som erfarenhet är hur när jag la om min egna kost efter en mer inflammationsfri MS kost så mådde jag mycket bättre. Jag blev inflammations fri och min kropp reagerade mer positiv av träningen och gav bättre resultat. Ska bli spännande att se vad som händer nu när jag lägger i ytterligare en växel

Hur det kommer att fungera i praktiken, för oss

Att vara 90% vegan för oss innebär att vi tex kommer att äta upp det kött, fisk och fågel vi har i frysen. Och äggen vi har i kylskåpet. Vi tänker inte slänga någon mat. Vi kommer inte heller att kräva att om någon bjuder hem oss så måste vi ha vegan anpassad mat utan vi kommer att äta det som bjuds på. Samma om vi bjuder hem folk. Vi kommer då att bjuda på vanlig mat med vegansk tillbehör. Då kan de få se vad gott det kan vara att vara vegan. Man måste bara tänka ett par extra steg framåt nu så här i början och planera kosten i förväg liksom. Det gör man ju i och för sig med all mat men ni förstår.

Nu har det gått ca 2 veckor sedan vi började lägga om kosten lite lätt. Jag måste säga att jag faktiskt inte saknar kött så jättemycket. Jag kan ibland helt plötsligt vara jättesugen på lax vilket inte annars hände speciellt ofta. Vi har som mål att bli mycket bättre än vad vi är i dag och lära oss fler spännande rätter och nya sätt att tillaga maten på. Jag kommer självklart att dela med mig av all de nya goda recepten jag provar. Detta betyder ju förstås inte att ni aldrig kommer att få se ett recept utan ägg eller kött av något slag. I dagsläget vet jag inte om jag kan bli 100% vegan. Vet att jag inte kommer att kunna slita mig 100% från ägg tex men vet vet, i framtiden kanske jag förvånar mig själv! Wish us luck!!

.............sort of : )

Gillar

Kommentarer