6 skäl varför du ska äta mer grönkål

Av alla de super hälsosamma grönsaker vi har är grönkålen faktiskt kung! Den är definitivt en av de mest hälsosamma och mest näringsrika grönsaker vi har. Grönkålen är laddad med en massa nyttigheter och har även en del starka medicinska egenskaper. Grönkålen är besläktad med korsblommiga grönsaker som kål, broccoli, blomkål, grönkål och brysselkål. Det finns många olika typer av grönkål. Bladen kan vara gröna eller lila till färgen och är antingen släta eller krusiga till formen.

Här ska du få 6 hälsofördelar med grönkål, som dessutom stöds av vetenskapen:

1. Grönkålen är bland de mest näringsrika livsmedel vi har på planeten

2,5 dl rå grönkål (ca 67 gram) innehåller:

 • Vitamin A : 206 % av RDI (rekommenderade dagliga intaget) (från betakaroten )
 • Vitamin K : 684 %
 • Vitamin C : 134 %
 • Vitamin B6 : 9 %
 • Mangan : 26 %
 • Kalcium : 9 %
 • Koppar : 10 %
 • Kalium : 9 %
 • Magnesium : 6 %
 • Då innehåller 3 % eller mer av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B1 ( Tiamin ), vitamin B2 ( riboflavin ), vitamin B3 ( Niacin ), järn och fosfor .

Allt detta för bara 33 kalorier, 6 gr kolhydrater (varav 2 gr fiber) och 3 gr protein. Grönkål innehåller mycket lite fett, men en stor del av fettet i det är omega-3 fettsyror som kallas alfa-linolensyra. Med tanke på det otroligt låga kaloriinnehållet, är grönkålen bland den mest näringstäta livsmedel som finns.

2. Grönkålen är laddad med kraftfulla antioxidanter som quercetin och kaempferol.

Grönkålen, precis som många andra grönsaker är fullspäckad med antioxidanter inklusive, betakaroten, vitamin C, samt flera olika flavonoider och polyfenoler.

Dessa ämnen har det forskats kring intensivt och forskningen har kommit fram till att dessa antioxidanter ger ett kraftfullt skydd för hjärtat och de verkar blodtryckssänkande, de är antiinflammatoriska, anti-virus, anti-depressiva och de ger ett starkt anti-cancer skydd bara för att nämna några få fördelar.

3. Grönkålen är en utmärkt källa till C-vitamin.

C-vitamin är ett viktigt näringsämne som är en vattenlöslig antioxidant som har många vitala funktioner i kroppens celler. Till exempel är det nödvändigt att framställa kollagen, som är så viktigt för vår hy.

Grönkål har mycket mer C-vitamin än de flesta andra grönsaker, t.ex innehåller den ca 4,5 gånger mer c-vitamin än spenat!

Sanningen är att grönkålen faktiskt är bland världens bästa källor till vitamin C. 2,5 dl rå grönkål innehåller mer C-vitamin än en apelsin!

4. Grönkål kan hjälpa att sänka det dåliga kolesterolet, vilket i sin tur kan minska risken för olika hjärtsjukdomar

En studie visade att daglig konsumtion av grönkåls juice i 12 veckor ökade HDL (det "goda" kolesterolet) med 27% och sänkte LDL-nivåerna med 10%, samtidigt som nivån av antioxidanter förbättras.

Ångad grönkål är faktiskt 43% så potent som kolestyramin, ett kolesterolsänkande läkemedel.

5. Det finns många anti-cancer egenskaper i grönkål

Grönkål är laddad med föreningar som tros ha skyddande effekt mot cancer. Detta inkluderar sulforaphane, och insol-3 karbinol, ämnen som har visat sig hjälpa till att bekämpa bildandet av cancer på molekylär nivå. Studier har visat att korsblommiga grönsaker (inklusive grönkål) kan avsevärt minska risken för flera cancerformer.   6. Grönkålen hjälper dig att gå ner i vikt Grönkålen har flera egenskaper som gör det till en viktminskning vänlig mat. Den är mycket kalori fattig men ger ändå betydande massa som hjälper en att känna sig mätt och det är på grund av det låga kaloriinnehåll och det höga vatteninnehållet. Det gör grönkålen till ett livsmedel med låg energitäthet och om man äter mat med låg energitäthet underlättar det viktminskningen. Trots den låga mängden av kalorier innehåller grönkål små mängder av protein och fiber. Det är två av de viktigaste näringsämnena när det gäller att gå ner i vikt              
Följ gärna mig och min blogg på någon av följande portaler:
// <![CDATA[ var hr_currentTime = new Date();var hr_timestamp = Date.parse(hr_currentTime.getMonth() + 1 + "/" + hr_currentTime.getDate() + "/" + hr_currentTime.getFullYear()) / 1000;document.write(''); // ]]>
 • Alla

Gillar

Kommentarer

juliefitness,
Tack så mycket!! Ska prova din goda grönkålspesto! Håll utkik 😉
juliefitness.new.isilife.se