6 skäl till varför ägg är en superbra superfood

 
 

Sitter här med mina 2 ägg som mellanmål innan träningen och känner ren och skär kärlek för dessa 2 vita och runda små hälsoknippen! Hur skulle jag klara mig utan ägg! Som ni kanske vet så äter jag en autoimmun kost på grund av min MS och då är verkligen mina 2 dagliga ägg en räddare i nöden när det gäller att få i mig bra alternativ till protein. Ägg är så näringsrika att de är ofta kallas för "naturens multivitamin." De har också unika antioxidanter och kraftfulla näringsämnen för hjärnan som många människor har brist på.

Här får ni 6 skäl till varför ägg är bland de mest hälsosamma livsmedel på planeten (EKOLOGISKA)

 1. Ägg är bland de mest näringsrika livsmedel på jorden

  Ett ägg innehåller ett fantastiskt utbud av näringsämnen. Tänk ... näringsämnena i 1 enda ägg är tillräckligt för att förvandla en enda befruktad cell till en hel baby kyckling!

  Ägg är laddade med vitaminer, mineraler, högkvalitativa proteiner, bra fetter och diverse andra mindre kända näringsämnen.

  Ett stort ägg innehåller :

  Vitamin B12 ( kobalamin) : 9 % av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) Vitamin B2 ( riboflavin ) : 15 % RDI Vitamin A : 6 %Vitamin B5 ( Pantotensyra ) : 7 % RDI Selen : 22 % RDI Ägg innehåller också små mängder av nästan varje vitamin och mineral som krävs av människokroppen ... inklusive kalcium, järn, kalium, zink, mangan, E-vitamin, folat och många fler

  Nästan alla näringsämnen finns i äggulan, vitan innehåller bara protein

 2. Ägg förbättrar ditt kolesterol och höjer INTE din risk för hjärt-och kärlsjukdomDe största skälet till att folk har blivit varnade för att äta ägg är att de är laddade med kolesterol. Ett stort ägg innehåller 212 mg kolesterol, vilket är mycket jämfört med de flesta andra livsmedel. Men bara för att ett livsmedel innehåller kolesterol betyder det inte att det kommer att höja det onda kolesterolet i blodet. Levern producerar faktiskt kolesterol varenda dag. Om du äter kolesterol, då producerar levern mindre. Om du inte äter kolesterol, då producerar levern mer av det. Många studier visar att ägg faktiskt kan förbättra ens kolesterol. Ägg tenderar att höja HDL (det "goda" kolesterolet) och de tenderar att ändra LDL (det "onda" kolesterolet) till en stor subtyp som inte är förknippad med en ökad risk för hjärtsjukdomar. Flera studier har undersökt effekterna av äggkonsumtionen på risken för hjärt-kärlsjukdom och de har inte funnit något samband mellan de två
 3. Ägg är laddade med Kolin, ett viktigt näringsämne för hjärnan Kolin är ett mindre känt näringsämne som ofta grupperas med B-komplex vitaminer och det är ett viktigt näringsämne för människors hälsa och behövs för olika processer i kroppen.

  Kolin krävs för att hjärnans signalsubstanser ska fungera optimalt och det är en del av cellmembranets komponenter. Ett lågt kolin intag har också varit inblandad i leversjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och en del neurologiska sjukdomar.

  Bland annat är detta näringsämne särskilt viktigt för gravida kvinnor. Studier visar att ett lågt kolin intag kan öka risken för neuralrörsdefekter och leda till minskad kognitiv funktion hos barnet.

  I en kostundersökning i USA från 2003-2004, åt mer än 90 % av befolkningen mindre än den dagliga rekommenderade mängden av kolin! Tråkigt med tanke på hur lätt det är att få i sig kolin genom att bara äta ägg! De bästa källorna till kolin i kosten är äggulor och nötlever. Ett stort ägg innehåller 113 mg av kolin!

 4. Ägg innehåller hög kvalitativa proteiner med en perfekt aminosyraprofil Proteiner är de viktigaste byggstenarna i kroppen och tjänar både strukturella och funktionella ändamål. De består av aminosyror som är sammanlänkade, ungefär som pärlor på ett snöre som sedan viks till komplexa former. Det finns cirka 21 aminosyror som kroppen använder för att bygga sina proteiner. Kroppen kan inte producera nio av dessa aminosyror, som bedöms som "väsentliga" eller "essentiella" och kroppen måste få det från kosten istället. Kvaliteten på en proteinkälla bestäms av dess relativa mängderna av dessa essentiella aminosyror. En proteinkälla som innehåller alla av dem i rätt förhållanden är en bra källa till protein. Ägg är bland de bästa källorna till protein i kosten! I själva verket är det biologiska värdet (ett mått på proteinkvalitet) ofta utvärderat genom att jämföra den med ägg, som har ett perfekt poäng på 100!
 5. Ägg är laddade med lutein och zeaxanthin, som skyddar ögonen

  Det finns två antioxidanter i ägg som har en starkt skyddande effekt på ögonen. De antioxidanterna kallas för Lutein och Zeaxantin och båda finns i äggulan.

  Lutein och zeaxantin tenderar att ackumuleras i näthinnan, den sensoriska delen av ögat .

  Dessa antioxidanter minskar signifikant risken för försämrad syn och grå starr, som är bland de främsta orsakerna till synnedsättning och blindhet hos äldre. Intressant att veta är att i en studie visade det sig att de som äter 1,3 äggulor per dag i 4-5 veckor ökade blodnivåerna av zeaxantin med 114-142 % och lutein med 28-50 %. Återigen så ser vi hur lätt det är att få i sig det nödvändiga vi behöver genom att äta ägg!

 6. Ägg till frukost kan hjälpa dig att förlora kroppsfett

  Ägg innehåller endast spårmängder av kolhydrater, men massor av protein och fett och dessutom rankar ägg högt på mättnadsindexet! Av denna anledning är det inte förvånande att se studier där man äter ägg till frukost leder till fettförbränning.

  I USA gjordes en studie där 30 överviktiga kvinnor konsumerade antingen en frukost med ägg eller en frukost med bagels . Båda gruppers frukostar hade samma mängd kalorier men de kvinnor som åt ägg till frukost höll sig mera mätta och åt därför mindre kalorier resten av dagen och under de närmaste 36 timmarna. De förlorade 65 % mer kroppsvikt, 16 % mer kroppsfett och de fick 34 % större minskning av midjemått (en bra markör för farlig bukfetma)

 

Så som ni ser så är ägg en riktig superfood. Dessutom är de billiga, smaka förträffligt och funkar med nästan alla livsmedel.

Ägg är verkligen ägg-ceptionellt! ;)

 • Alla

Gillar

Kommentarer